Jakie wykorzystać owoce i warzywa do przygotowania pysznych soków z wyciskarki

Możliwości związane z przyrządzeniem soku jest tak dużo, że niekiedy nie wiadomo już co wybrać. Warto zatem trzymać się kilku prostych zasad podczas tworzenia soków samemu, by były one zawsze pyszne i przede wszystkim zdrowe.

Jakie owoce warto wyciskać w wyciskarce?

Sokowirówka tnie wszystko na kawałeczki, a następnie przepuszcza przez sito. Właściwości wyciskarki są takie, że dostający się między ślimaki owoc jest miażdżony. Tutaj mamy do czynienia z powolnym ściskaniem owoców, dlatego wydobywający się z nich sok może niekiedy posiadać delikatne cząsteczki miąższu. Jeśli nie przepadasz za takimi dodatkami możesz wybierać jedynie owoce, które mają go mało i są bardzo winne. Na pewno takimi przykładami będą wszelkiego rodzaju cytrusy, arbuzy czy jabłka. Im bardziej owoc jest soczysty, tym więcej soku z niego powstanie, dlatego chcąc zaoszczędzić również i tutaj warto jest kierować się tą zasadą. Dla przykładu wyciśnięcie soku z banana jest niemal niemożliwe, ponieważ jego konsystencja jest bardzo zbita.

Czy warto stawiać na sezonowość owoców?

Soki można tworzyć niemal przez cały rok – dostępne na sklepowych półkach owoce sprowadzane są co prawda z innych krajów, ale nie da się powiedzieć, że obecnie sezonowość jest taka sama, jak jeszcze kilka lat temu. Jednak mimo wszystko wyciskanie soków z owoców w sezonie letnim jest najlepszym rozwiązaniem.

Przede wszystkim ceny tych produktów są wówczas niskie i można nabyć naprawdę duże ilości, za dosłownie kilka złotych. Ponadto są one wówczas najbardziej świeże, a co za tym idzie ich smak jest najbardziej intensywny i świeży. Również możemy mówić o wysoce dużym prawdopodobieństwie, że soki wyciskane z owoców będą bardziej zdrowe, bowiem wolne od wszelkiego rodzaju chemii, pestycydów, woskowania itp. Oczywiście najlepsze są owoce z własnego ogródka, jeśli jednak takowym nie dysponujemy, nabywajmy owoce na pobliskim targu.

sok z cytryny
Sok z cytryny

Czy mrożone owoce są odpowiednie do wyciskania soku z wyciskarki?

Wiele osób unika jak ognia owoców, które zostały zamrożone, w tworzeniu domowych soków. Jest to błąd, bowiem w procesie mrożenia nie ma nic negatywnego o ile oczywiście został on odpowiednio przeprowadzony. Owoce muszą być zamrożone od razu po zbiorach czy też zakupieniu ich. Muszą również pozostawać w głębokim mrożeniu przez cały okres, aż do czasu, gdy nie zostaną rozmrożone, w celu ich spożycia. Po czym poznać, że tak było? Pakowana mieszanka zachowuje swoją sypkość, nie jest zbitą bryłą. Jeśli znajdziesz takie opakowanie w sklepie, co tyczy się wszystkich mrożonych produktów, nie kupuj ich. Najprawdopodobniej zostały one zamrożone, odmrożone i zamrożone ponownie.

Właściwe mrożenie pozwala na zachowanie wszystkich właściwości owoców, smaku i struktury. Samodzielne mrożenie również jest wskazane. Dodatkowo można takie owoce wyciskać jeszcze w czasie, gdy są one zimne – wówczas zamiast soku wyjdzie nam pyszny sorbet.

Wyciskanie soków z wyciskarki jest bardzo proste. Warto jednak pamiętać, by owoce były zawsze świeże i nie przegniłe.