Rodzaje kawy – która jest najzdrowsza?

Zakup kawy wielu ludzi uważa za czynność banalną, ale wcale tak nie jest. Jej wielbiciele wiedzą, że wybór wcale nie jest łatwy, a i sposobów podawania jest kilka. Zwyczaj parzenia tego aromatycznego napoju w wielu domach jest ważną tradycją, a domownicy gromadzą się, by wspólnie wypić pyszną kawę. Jaka kawa jest najlepsza i jednocześnie najzdrowsza?

Wybieramy kawę. Ziarnista czy mielona? Czy kawa jest zdrowa?

Zwolennicy kawy mogą wybrać wersję zmieloną lub ziarnistą. Oczywiście, wszystko zależy od tego, czy mamy w domu dobrej jakości żarnowy młynek do kawy lub ekspres z wbudowanym młynkiem. Jeśli tak, wybierzmy kawę ziarnistą. W ekspresach automatycznych można regulować stopień zmielenia kawy, co znacznie wpływa na smak zaparzonego naparu, a kawa ziarnista jest po prostu lepsza. Jeśli nie mamy nawet ręcznego młynka, kupmy dobrej jakości kawę mieloną. Taka kawa jest uważana za najzdrowszą. Nie pijmy jednak kawy parzonej, czyli fusów zalanych wodą. Ponieważ fusy swobodnie pływają w filiżance, tworzy się zawiesina, która podrażnia żołądek i wątrobę. Szczególnie szkodliwe jest picie takiej kawy na czczo, bo może powodować wrzody żołądka. Najzdrowsza jest dobrej jakości kawa z ekspresu ciśnieniowego. Świeżo mielone ziarna kawy najkrócej pozostają w gorącej wodzie, a tym samym najmniej szkodliwych substancji przedostaje się do filiżanki z aromatycznym napojem. Pamiętajmy, że nie powinno się wypijać więcej niż cztery filiżanki napoju dziennie, a osoby z nadciśnieniem powinny jej unikać. Pita w rozsądnych ilościach kawa ułatwia koncentrację, podnosi ciśnienie i przyspiesza przemianę materii. Jednak powinny jej unikać kobiety w ciąży i karmiące, bo kofeina przenika zarówno do łożyska, jak i do mleka matki, i może zaburzać pracę serca dziecka. Pamiętajmy również, że czarna kawa wypłukuje wapń z organizmu, więc do napoju warto dodać mleko.

Zdrowa i pyszna kawa. Czym jest arabika?

Uprawa kawy na świecie opiera się na dwóch gatunkach ziaren: arabika i robusta, a pierwsza z nich jest szlachetniejsza i trudniejsza w uprawie, a w związku z tym droższa. Poza tym, arabika jest smaczniejsza, a zaparzone z niej espresso jest gęste i oleiste. Robusta, po zaparzeniu, ma lekko kwaskowy smak. Dzięki domieszce robusty, na kawie, po zaparzeniu, powstaje kremowa pianka, która chroni ją przed utrata aromatu. Dobrej jakości ziarna, które zmielimy tuż przed przygotowaniem napoju, to zdrowa i smaczna chwila przyjemności.

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

Wiele osób wybiera kawę rozpuszczalną, gdyż po zalaniu jej gorącą wodą nie musimy walczyć z pływającymi w niej fusami tak, jak w przypadku tradycyjnej kawy parzonej. Kawa rozpuszczalna powstaje w wyniku procesu produkcyjnego, który polega na rozkruszaniu ziaren i przepuszczaniu ich przez strumień gorącej wody pod wysokim ciśnieniem. Ekstrakt poddawany jest czyszczeniu, filtrowaniu i suszeniu. Pod wpływem temperatury cała woda z ekstraktu odparowuje, pozostają tylko granulki kawy. Taka skomplikowana obróbka technologiczna daje producentom możliwość manipulowania smakiem kawy, dodawania różnego rodzaju polepszaczy i sztucznych substancji. Tego typu kawa jest wytwarzana z ziaren gorszej jakości, co też ma wpływ na jej smak. W jej składzie jest nikiel, którego nie ma w naturalnej kawie parzonej.

Wielu z nam kawa towarzyszy ważnego dnia. Wybierajmy ulubione gatunki ulubionego napoju, by móc każdego dnia rozkoszować się jego smakiem. Pamiętajmy, że najzdrowsza jest kawa przygotowana w ekspresie przelewowym lub ciśnieniowym.