Wyciskarki do soków – dwuślimakowe. Wady i zalety

O tym, że świeżo wyciśnięte soki są zdrowe i wręcz pożądane przez nasz organizm, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Coraz bardziej na sile przybiera moda na „fit”, a co za tym idzie, coraz więcej z nas ma w swoich domach urządzenia do wyciskania soków. Warto jednak przed zakupem wiedzieć jaki sprzęt będzie najbardziej odpowiadał naszym wymaganiom, a jest w czym wybierać.

Dlaczego wyciskarka jest lepsza?

Wyciskarki do soków

 

Wyciskarki są urządzeniem nieco bardziej złożonym, aniżeli sokowirówka. Jej największą zaletą jest fakt, iż działa w taki sposób, aby zachować w soku jak najwięcej drogocennych składników i witamin. Niestety nie można tego samego powiedzieć o sokowirówkach, które tną owoce i warzywa w bardzo szybkich obrotach, tym samym wytwarzając niekorzystną, wysoką temperaturę. W wyniku tego wytracają się niektóre cenne wartości odżywcze, dla których przecież spożywamy soki.

Jakie są rodzaje wyciskarek?

Wyciskarki można podzielić na przeznaczone jedynie do cytrusów, owoców lub takich, które wyciskają owoce warzywa, a nawet zioła i rośliny liściaste. Również wyciskarki dzielą się ze względu na ich konstrukcję. Najważniejszym elementem wyciskarki jest ślimak – to dzięki niemu produkty są zgniatane, oddając sok. Obroty są zazwyczaj powolne, od 60 do 120 obrotów na minutę. Nie dochodzi więc do wytwarzania się wysokiej temperatury. Z uwagi na ilość ślimaków jakie posiada wyciskarka można wyróżnić wyciskarki jedno i dwuślimakowe.

Jakie są zalety wyciskarek dwuślimakowych?

Ilość ślimaków w urządzeniu w bardzo dużym stopniu definiują jego sposób pracy. Wyciskarki jednoślimakowe posiadają niekiedy ostrza, by zwiększyć efektywność ich pracy. Nie warto sięgać po tego typu wyciskarki, ponieważ jedynie w niewielkim stopniu różnią się one od sokowirówki.

Wyciskarki dwuślimakowe skonstruowane są w taki sposób, że dwa równoległe tłoki pracują równocześnie, zgniatając dokładnie owoce i warzywa. W wyniku tego niemal w 100% z produktów wyciskany jest sok. Uważa się, że obecnie jest to najlepsza metoda pozyskiwania soków. Możliwe jest uzyskanie największe ilości soku z tego samego produktu, z takiej samej ilości składników, w odniesieniu do innych urządzeń (a nawet wyciskarek jednoślimakowych).

Resztki składników, jakie są wypychane przez oddzielne od soku otwory są niemal suche. Świadczy to o tym, jak efektywna jest tego rodzaju wyciskarka.

Ponieważ nie osiąga ona tak wysokich, jak sokowirówka obrotów, pracuje nieco wolniej. Dzięki temu tryb jej pracy jest cichy, co jest jej dodatkowym atutem.

Wady wyciskarki dwuślimakowej

Niestety to co jest jej zaletą, a więc wolny tryb pracy, zachowujący wszystkie najważniejsze składniki i wartości odżywcze, może być dla niektórych bardzo duża wadą. Wolna i cicha praca, oznacza, że należy się uzbroić w cierpliwość, bowiem litr soku otrzymuje się w przeciągu około 4-5 minut. W przypadku sokowirówki jest to ok. minuty.

Dla ludzi ceniących najwyższy komfort, zarówno podczas przygotowywania posiłków, jak i spożywania, wyciskarki dwuślimakowe mogą nie być odpowiednim rozwiązaniem. Niestety przed wrzuceniem składników do urządzenia należy je najpierw posiekać na mniejsze kawałeczki. Natomiast otrzymywany sok nie jest w 100% klarowny – może mieć delikatne cząsteczki miąższu.

Również cena takiego urządzenia może niektórych odstraszyć. Niestety dobrej jakości wyciskarkę dwuślimakową możemy nabyć za ok. 1000 złotych. Poniżej tej ceny ciężko jest znaleźć coś wartego uwagi. Najlepsze wyciskarki mogą kosztować nawet kilka tysięcy i trzeba przyznać, że jest ich zdecydowana większość.

Wyciskarki dwuślimakowe mają swoje wady, jednak wydaje się, że jakość oraz rodzaj soków jakie dają nie ma sobie równych. Warto więc zaopatrzyć się w sprzęt wysokiej jakości, nawet jeśli jest stosunkowo drogi i wolno pracuje.