Zdrowe ekologiczne jedzenie

zdrowe ekologiczne jedzenie

Moda na zdrowe ekologiczne produkty trwa już od jakiegoś czasu. Coraz więcej osób zmienia swoje przyzwyczajenia i decyduje się na zakup tego rodzaju produktów, ponieważ są one nie tylko smaczniejsze, ale i znacznie zdrowsze. Żywność ekologiczna jest poddawana specjalnym testom na obecność herbicydów i pestycydów, a także pozostałości po nawozach sztucznych. Z badań wynika, że zarówno owoce, jak i warzywa z upraw ekologicznych zawierają znacznie więcej minerałów, witamin i przeciwutleniaczy niż te uprawiane metodami przemysłowymi. Zdrowsze są również ekologiczne przetwory, wędliny, czy herbaty i kawy oraz inne produkty. Obecnie bez trudności znaleźć można sklep oferujący taką żywność, ale przed zrobieniem zakupów warto upewnić się, że na pewno jest to zdrowe jedzenie.

Skąd bierze się zdrowe jedzenie?

Produkcja żywności ekologicznej jest procesem skomplikowanym, który wymaga stosownych warunków. Zarówno warzywa, jak i owoce czy zboża muszą rosnąć na ekologicznych plantacjach, które powinny mieścić się w czystych rejonach kraju – najczęściej w górach. W takich miejscach nie można używać żadnych sztucznych nawozów, natomiast dopuszczalne są niektóre nawozy naturalne.

Równie rygorystyczne są przepisy dotyczące hodowli zwierząt na ekologiczne mięsa i wędliny. Przede wszystkim zwierzęta nie mogą być karmione ulepszanymi i sztucznie nawożonymi produktami, a spożywać naturalne pasze. Wykluczone jest stosowanie jakiejkolwiek „chemii”, a przestrzeganie procedur jest skrupulatnie sprawdzane podczas corocznych kontroli.

W tym dziale  Kiedy należy udać się do fizjoterapeuty?

Oczywiście rezygnacja ze sztucznych nawozów i wzbogaconych pasz skutkuje tym, iż zarówno rośliny, jak i zwierzęta mogą mieć mniejszą odporność na pasożyty oraz choroby, stąd też produkcja jest znacznie mniejsza, a powstała w ten sposób żywność kosztuje więcej od pochodzącej z upraw przemysłowych.

Jakie zalety ma zdrowe odżywianie?

Zdrowe odżywianie ma coraz więcej zwolenników i to pomimo dość wysokich cen ekologicznych produktów. Jakie są zalety takiej żywności? Choć nie jest ona najpiękniejsza, a produktom daleko do standaryzowanej wielkości, to smakuje naprawdę doskonale i ma wysoką jakość. Poza tym jedzenie ekologiczne jest pozbawione toksyn, dlatego nie powoduje alergii i nie obniża odporności organizmu. W przypadku zwierząt duże znaczenie ma również sposób chowu – nie są one trzymane w ścisku i spożywają wyłącznie naturalne produkty.

Gdzie znaleźć sklep ze zdrowym jedzeniem?

Obecnie znalezienie sklepu ze zdrowym jedzeniem nie jest trudne. Wystarczy zajrzeć do Internetu, aby przekonać się, że wybór jest naprawdę duży. W Polsce rynek tego rodzaju żywności rozwija się niezwykle szybko i coraz więcej osób decyduje się na spożywanie ekologicznego zdrowego jedzenia. Zdrową żywność można też przygotowywać sobie samodzielnie, np. piekąc w domu chleb, uprawiając zioła na parapecie, czy uprawiając warzywa i owoce we własnym ogrodzie. W przypadku, gdy żywność kupuje się w sklepie, warto sprawdzić, czy ma ona odpowiednie certyfikaty, których dokładny wykaz i opis znaleźć można w sieci.