Bezglutenowa dieta, dla kogo?

dieta bezglutenowa - dla kogo?

Alergie pokarmowe dotyczą coraz większej ilości osób. Pojawiają się najczęściej u dzieci. Niekiedy z wiekiem organizm się uodparnia na czynniki alergizujące. Jednak w większości przypadków na produkty alergizujące trzeba uważać do końca życia. Jedną z najczęściej występujących alergii pokarmowych jest celiakia, czyli nietolerancja glutenu. Specjalnie skomponowana dieta bezglutenowa pozwala na spożywanie większości dań w wersji pozbawionej alergenu.

Czym jest gluten?

Gluten to białko, które występuje w wielu roślinach, w tym w zbożach stanowiących podstawę piramidy żywieniowej (znajduje się między innymi w pszenicy, życie i jęczmieniu).

Dla kogo przeznaczona jest dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa przeznaczona jest dla osób cierpiących na nietolerancję i nadwrażliwość na gluten. Dieta bez glutenu polecana jest również przy leczeniu i terapii niektórych chorób autoimmunologicznych i zaburzeń nerwowych (autyzm, ADHD, stwardnienie rozsiane). Tego rodzaju dietę musi zalecić lekarz. Cały czas powinny też być wykonywane kontrole, szczególnie w przypadku niedożywienia oraz gdy organizm potrzebuje innych szczególnych wymogów żywieniowych.

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa polega na całkowitym wyeliminowaniu z jadłospisu produktów zawierających gluten. Zastępuje się je produktami bezglutenowymi, które również są wartościowym źródłem węglowodanów.

W tym dziale  Rodzaje i typy mąki oraz ich zastosowanie

Często w diecie bezglutenowej eliminuje się również produktu zawierające laktozę, gdyż często w czasie leczenia powstaje nietolerancja na ten składnik odżywczy.

Dieta bezglutenowa – co jeść?

Podstawowym składnikiem diety bezglutenowej są zboża niezawierające glutenu, czyli kukurydza, ryż, proso, sorgo, amarantus, kasza gryczana. Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu mogą jeść również: ryby, jaja, mięso, zioła, ziemniaki i banany. Szczegóły diety powinny być skonsultowane ze specjalistą z zakresu dietetyki i lekarzem prowadzącym.

Dieta bezglutenowa i odchudzanie

Osoby chcące się odchudzić często uważają, że pomoże im dieta bezglutenowa. Odchudzanie w taki sposób nie jest zalecane, gdyż tego rodzaju dieta nie jest polecana dla osób zdrowych. Jak to już zostało wspomniane o wprowadzeniu jej do jadłospisu decyduje lekarz.

Jakie zalety ma dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa posiada jedną ogromną zaletę – jest to jedyny skuteczny sposób leczenia dla osób cierpiących na celiakię oraz nadwrażliwość na gluten. W większości przypadków znacznie poprawia stan chorych już w kilka tygodni od rozpoczęcia jej stosowania. Bardzo szybko eliminuje towarzyszące celiakii dolegliwości, takie jak chociażby wzdęcia, ciągłe zmęczenie, biegunki czy bóle stawów.

Odpowiednio skomponowana dieta bez glutenu pozwoli uzupełnić w organizmie wszystkie cenne składniki odżywcze (minerały i witaminy oraz związki odżywcze).

Jakie wady ma dieta bezglutenowa

Kiedy ustąpią objawy charakterystyczne dla celiakii nie można rezygnować z przygotowanej przez lekarza diety bezglutenowej. Trzeba się jej trzymać już przez całe życie. Jest to dość uciążliwe, gdyż należy zwracać baczną uwagę na kupowane jedzenie, ale i lekarstwa czy kosmetyki. Trzeba też liczyć się ze sporymi wydatkami, ponieważ produkty bezglutenowe często są droższe od podobnych zawierających gluten.

W tym dziale  Zalety wyciskarek do soków

Niewłaściwie stosowana dieta bezglutenowa może doprowadzić do osteoporozy i anemii.