Jak ograniczyć spożycie cukru?

Cukier nie wpływa pozytywnie na ludzki organizm, dlatego wiele osób chce ograniczyć jego spożycie. Zdrowa dieta powinna być dla każdego człowieka podstawą.

Cukry proste

Cukry proste dodane nie powinny dostarczać więcej aniżeli 10 proc. energii z dobowego zapotrzebowania kalorycznego człowieka. Jeżeli celem jest ograniczenie ich spożycia, pierwszy krok, jaki trzeba wykonać, to przede wszystkim identyfikacja źródeł cukru prostego. Bardzo dużo ludzi trafnie rozpoznaje cukierki, żelki, batony, ciasta, a także czekoladę jako źródło tego składnika. Okazuje się, że cukry proste coraz częściej dodawane są do wielu różnych produktów. Mowa tutaj między innymi o pieczywie, wędlinach, sosach warzywnych, mieszankach przypraw, a także wytrawnych pastach kanapkowych. Do tego dolicza się kabanosy oraz wiele innych produktów. Bardzo istotna jest umiejętność czytania składu na opakowaniu żywności, co powinno być priorytetem dla każdej osoby chcącej ograniczyć spożycie cukru. Warto zaznaczyć, że sprawę komplikuje nieco fakt, iż cukier (https://e-spar.com.pl/kategoria/cukier/198) w składzie ukrywa się pod wieloma nazwami. Mowa tu między innymi o sacharozie, fruktozie, glukozie, laktozie, maltozie, karmelu, a także cukru. Do tego trzeba doliczyć cukier brązowy, cukier trzcinowy, słód jęczmienny, syrop słodowo-jęczmienny, ekstrakt słodu jęczmiennego, a także syrop glukozowo-fruktozowy. Nie można też zapomnieć o tym, że cukrem jest też syrop glukozowy, syrop klonowy, syrop z agawy, syrop kukurydziany, zagęszczony sok jabłkowy, a ponadto syrop daktylowy.

W tym dziale  Jakie wybrać soczewki kolorowe?

Jak pożegnać się ze spożyciem cukru?

Warto zauważyć, że rezygnację z cukrów prostych najlepiej przeprowadzić dwuetapowo. W pierwszym etapie należy zrezygnować ze słodyczy oraz dosładzania kawy bądź herbaty. Natomiast w etapie drugim skupienie należy kierować na nieoczywiste źródła cukru dodanego. Natomiast z punktu widzenia psychodietetyki bardzo ważne jest, żeby eliminując cukry proste nie zapominać o dobrych zamiennikach, które nie powinny formą i dostępnością znacząco odbiegać od pierwowzoru, o czym każdy powinien pamiętać. Okazuje się, że w roli alternatywy dla słodyczy najlepiej sprawdzają się śliwki kalifornijskie. Można je łatwo zjeść w ramach przekąski, tak samo, jak ciastka czy czekoladę. Tego typu śliwki są słodkie w smaku, choć nie są dosładzane, dlatego warto na nie stawiać. Źródłem cukrów są w nich tylko cukry pojawiające się naturalnie w owocach. Wprowadzając je do diety, można zyskać też dodatkowe źródło błonnika pokarmowego, witaminy K, a także potasu. Dlatego coraz więcej ludzi stawia na śliwki kalifornijskie. Dzięki nim można znacząco ograniczyć spożycie cukru, co jest celem wielu ludzi. Bardzo istotne jest przyjrzenie się też nawykowi spożywania słodkości. Zadaniem jest rozpoznanie tak zwanych wyzwalaczy, które w psychodietetyce oznaczają czynniki wywołujące automatyczne, wyuczone zachowanie. Okazuje się, że do identyfikacji wyzwalaczy potrzebna jest motywacja, a ponadto pilna samoobserwacja.

W tym dziale  Czym jest Atopowe Zapalenie Skóry?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *