Pizza to jeden z naszych ulubionych przysmaków, a wielu z nas robi ją w domu. Trudno sobie wyobrazić tez przysmak bez sera. Jaki gatunek wybrać do przygotowania kultowego włoskiego dania? Wbrew pozorom możemy sięgnąć nie tylko po mozzarellę. Paleta serów, które doskonale uzupełnią skład pizzy jest znacznie szersza.
Jaki ser nakłada się na pizzę?
Ser na pizzy jest niezbędny, gdyż pogłębia smak pozostałych składników i przyjemnie się ciągnie, dzięki czemu każdy kęs jest rozkoszą dla podniebienia. To właśnie dlatego trudno się bez niego obyć, przygotowując to danie. Najczęściej używana jest mozzarella, którą dodają do pizzy wszystkie dobre pizzerie. Mozzarella to miękki ser podpuszczkowy, który powstaje z mleka krowiego lub z mleka bawolic (mozzarella di bufala). Ta pierwsza wersja jest bardziej tłusta i kremowa, ale obie idealnie nadają się do kultowego włoskiego dania. Ser ma subtelny, mleczny smak i ciągnąca strukturę, więc świetnie dopasowuje się do aromatów pozostałych składników trafiających na ciasto.
Nie tylko mozzarella? Jaki ser można dodać do pizzy?
Eksperymentując można dodać do pizzy parmezan, czyli ser pochodzący z okolic Parmy na północy Włoch. Twardy i aromatyczny przysmak jest stosowny zamiennie z nieco łagodniejszym Grana Padano. Doskonale będzie się kompował w połączeniu z prosciutto i rukolą. Parmezan można zetrzeć na wiórki lub płatki. Pizzę posypujemy nim już po upieczeniu, by się nie przypalił. Nieco podobny do parmezanu jest pecorino, czyli twardy, podpuszczkowy ser z mleka krowiego, o delikatnie pikantnym smaku. Doskonale łączy się m.in. ze szpinakiem, peperoni i z suszonymi pomidorami. Ricotta ma smaczną, twarogową konsystencję, więc z pozoru nie pasuje do pizzy. Wystarczy wymieszać ser z czosnkiem, szpinakiem, pomidorami i sosem balsamico, by zmienić zdanie i pokochać ten aromat. Do włoskiego przysmaku pasuje również gorgonzola, która ma subtelny, lekko orzechowy smak. Doskonale komponuje się ze szpinakiem i czosnkiem, a także z rukolą oraz z innymi serami, dlatego świetnie nada się do pizzy quattro formaggi. Można go zestawić również z kurczakiem i pomidorami.
Czy polski ser pasuje do pizzy?
Na pizzę możemy nałożyć również polski wędzony oscypek. Ser ma wyrazisty, ale łagodny smak, a włoskiej potrawie doda niepowtarzalnego charakteru. Jeżeli nie mamy pod ręką włoskiego sera, dodajmy do pizzy ten, który mamy w lodówce. Na pizzy sprawdzą się ser żółty Gouda i Podlaski, które po podgrzaniu dobrze się topią i ciągną, wydobywając smak dania. Amatorzy mogą skomponować pizzę z kilku rodzajów nabiałowego przysmaku tak, by tworzyła harmonijną całość. Z powodzeniem można użyć edamskiego lub morskiego. Aby ser łatwo i szybko rozprowadził się na pizzy, przed starciem musimy schłodzić go w lodówce.
Im więcej sera na pizzy, tym lepiej, ale musi to być jego dobry gatunek. Jeżeli mamy ochotę na dobrą pizzę, wybierzmy tę, która ma w składzie nie tylko klasyczną mozzarellę.