Na co zwracać uwagę, wybierając produkty spożywcze?

Przed wyjściem na zakupy warto przygotować listę, dzięki czemu nie kupimy więcej niż zamierzaliśmy, a w koszyku znajdą się najpotrzebniejsze produkty spożywcze. Musimy pamiętać o tym, że odpowiednie odżywianie zapewnia naszemu organizmowi potrzebne mu witaminy i składniki mineralne, niezbędne do prawidłowego jego funkcjonowania. Co warto kupować? Jeśli lubimy ketchupy, które wybierać, by miały korzystny wpływ na nasze zdrowie?

O co chodzi z gęstością odżywczą? Czy warto jeść ketchupy?

Nasz organizm potrzebuje węglowodanów, tłuszczów i białek oraz składników mineralnych i witamin. Oznacza to, że dieta musi być jak najbardziej urozmaicona, by pokryć to zapotrzebowanie. Bogactwo produktów spożytych w ciągu dnia gwarantuje odpowiednią ilość składników pokarmowych. Najwięcej miejsca we wnętrzu lodówki powinny zajmować warzywa i owoce. Zawierają one dużo witamin, głównie witaminy C, a także beta karotenu i kwasu foliowego. Ponadto, w ich składzie są potas, magnez, wapń i sód, czyli składniki mineralne, których potrzebuje nasze ciało. Doskonałym dodatkiem do warzyw jest mięso, warto jeść także ryby. Mięso dostarczy nam pełnowartościowego białka oraz witamin B1 i B2, a także witaminy PP i żelaza, które jest dla nas bardzo ważne, gdyż zapobiega anemii i dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Chcąc poprawić ich smak, możemy dodać do nich smakowe dodatki, np. ketchupy, majonezy lub sosy.

W tym dziale  Jak zwiększyć odporność organizmu
ketchup
Heinz to jedna z najbardziej znanych marek ketchupu. Produkty te znajdziecie na stronie https://www.e-piotripawel.pl/kategoria/ketchupy/299

Co jeszcze warto kupować i jeść? Ketchupy i inne dodatki

Produkty mleczne są kolejną grupą, która powinna zajmować sporą część lodówki. Mleko, twarogi, jogurty, kefiry i sery dostarczą wapnia, potasu, magnezu czy cynku, a także witaminy D oraz witaminy A. Nie możemy zapominać także o kaszach, makaronach i ryżu. Ze względu na zawartość w nich węglowodanów złożonych, powinny stanowić główne źródło energii w każdej diecie. Na liście zakupów muszą znaleźć się także nasiona i orzechy, które są ważnym źródłem kwasów tłuszczowych. Poza tym, zawierają wiele składników mineralnych i dużo białka, więc powinni je jeść zwłaszcza wegetarianie. Dobierzmy także smakowe dodatki, które poprawiają smak potraw. W tej grupie są ketchupy, majonez, sosy i pasty.

Wartości odżywcze ketchupów

Ketchupy idealnie komponuje się z większością przysmaków, dlatego sięgamy po niego częściej niż po majonez czy musztardę. Wiele osób twierdzi, że są niezdrowe, ale wystarczy wybrać produkt zrobiony z pomidorów. Ketchup zawiera bardzo dużo likopenu zwalczającego wolne rodniki – naturalnego antyoksydantu występującego w pomidorach. Dzięki wysokiej koncentracji w ketchupie, znajdziemy go czterokrotnie więcej niż w świeżym pomidorze. Oznacza to, że spożywanie soków czy przecierów z pomidorów jest jak najbardziej korzystne dla zdrowia, choć produkty te zaliczane są do żywności przetworzonej. Najważniejsze jednak, by ketchup zawierał jak najmniej dodatkowych substancji. W składzie ketchupów powinny się znaleźć: koncentrat pomidorowy, cukier, ocet, sól kuchenna, ziele angielskie, goździki, cebulę i ewentualnie inne przyprawy naturalne.

W tym dziale  Jak dbać o cerę suchą i wrażliwą?

Mimo, że mamy coraz mniej czasu, nie rezygnujmy z samodzielnego przygotowywania zdrowych posiłków. Wystarczy nauczyć się kilku przepisów na zdrowe potrawy. Gotowanie nie musi być trudne, a na pewno przyniesie nam dużo satysfakcji. By potrawy smakowały jeszcze lepiej, stosujmy ketchupy i dobrej jakości sosy smakowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *