Rodzaje i typy mąki oraz ich zastosowanie

W obecnych czasach dość ciężko mówić o nudzie, również na rynku piekarniczym. Istnieje bardzo dużo rodzajów zbóż, ziaren, a także orzechów. Ponadto mamy do dyspozycji wiele rożnych mąk. Można je podzielić na glutenowe, a także bezglutenowe. Mąka tortowa jest chętnie wykorzystywana przez piekarzy.

Jeśli mowa o mąkach, które zawierają gluten, to zdecydowanie na pierwszym miejscu jest mąka pszenna, bowiem bogata jest w skrobie. Ponadto taki typ produktu ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jest tak, ponieważ zawiera duży ilości białka oraz witamin z grupy B. Mąka tego typu zawiera dużo żelaza, fosforu, wapnia, cynku, a także magnezu. Warto zaznaczyć, iż ilość takowych związków będzie uzależniona od stopnia oczyszczenia pszenicy – mowa tutaj o typie mąki. Im wyższy on jest, tym więcej błonnika w mące. Dzięki temu można lepiej regulować pracę jelit. Ponadto błonnik stabilizuje stężenie cukru we krwi, a pęczniejąc w brzuchu daje też poczucie sytości. Warto też wiedzieć, że mąka pszenna jest bogata w gluten. Z tego powodu wykonane z niej ciasto bardzo szybko rośne, a ponadto jest dość pulchne. Bardzo popularna jest też mąka orkiszowa. Jest to dość zdrowa alternatywa dla standardowej mąki pszennej. Do popularnych mąk glutenowych zaliczana jest mąka orkiszowa. Taki produkt jest zdecydowanie bardziej wartościowy od pszenicy, pomimo tego że pochodzi z tej samej rodziny. Warto zaznaczyć, że taka mąka zawiera o wiele więcej minerałów oraz witamin – przede wszystkim z grupy B. Ponadto taki typ produktu spożywczego zawiera dużo miedzi, żelaza oraz manganu. Warto zaznaczyć, że orkisz ma prawie dwukrotnie niższy indeks glikkemiczny. Trzeba też dodać, że mąka orkiszowa zawiera łatwo rozpuszczalny błonnik. Dzięki temu można lepiej wpłynąć na pracę ludzkiego układu pokarmowego. Taki składnik występuje też w kilku typach. Z tego powodu warto będzie przejrzeć etykietę produktu. Warto zaznaczyć, że wykorzystanie takiego produktu jest takie samo, jak w przypadku mąki pszennej. Jest to idealny produkt dla ludzi, którzy chcą odstawić mąkę pszenną. Warto też pamiętać, że orkiszowa odmiana takiego produktu z powodzeniem jest wykorzystywana do wypieku ciast, pierogów, chlebów, a także do produkcji naleśników.

W tym dziale  Bezglutenowa dieta, dla kogo?

W Polsce chętnie wykorzystywana jest też mąka żytnia. Zawiera ona mniej glutenu. Ponadto ma o wiele niższy indeks glikemiczny. Następnym dość powszechnie stosowanym typem mąki jest odmiana żytnia. Zawiera ona trochę mniej ilości białka niż pszenica, dlatego ma też mniejsze stężenie glutenu. Warto jednak wiedzieć, że jest to białko o lepszej wartości biologicznej dla ludzkiego organizmu. Trzeba też powiedzieć, że mąka żytnia ma mniej skrobi niż pszenica, lecz więcej minerałów. Mowa tutaj na przykład o wapniu, magnezie, cynku, manganie oraz potasie. Okazuje się, że żyto wpływa też lepiej na stężenie glukozy we krwi w ludzkim organizmie. Taka mąka jest często wykorzystywana przez piekarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *