Ciepłe miesiące roku to czas, w którym chętnie relaksujemy się na świeżym powietrzu. Od wielu lat najpopularniejszym sposobem spędzania wolnego czasu jest grillowanie w towarzystwie przyjaciół lub rodziny. W co trzeba się wyposażyć, aby grill obył się bez wpadek i pozostawił po sobie miłe wspomnienia?
Grill na węgiel drzewny czy gazowy?
Na rynku dostępne są dwa rodzaje grillów przenośnych – gazowe oraz drzewne. Ten pierwszy spotyka się znacznie rzadziej na domowych imprezach – ma on duże „moce przerobowe”, przez co często używają go osoby zajmujące się gastronomią, sprzedając grillowane potrawy podczas różnego rodzaju imprez. Na działkę czy do przydomowego ogrodu najchętniej wybierany jest grill na węgiel drzewny. Kosztuje znacznie mniej, jest lekki, dzięki czemu łatwo go przenosić, a używany do rozpałki węgiel sprzedawany jest praktycznie wszędzie – od stacji benzynowych po sklepy osiedlowe.
Jak przygotować potrawy grillowe?
Sam grill i węgiel to tylko podstawa do tego, aby cieszyć się wspaniałą pogodą. Jeśli chodzi o potrawy, zarówno w sieci, jak i licznych gazetach można znaleźć dziesiątki przepisów pokazujących, jak przyrządzić mięso na grilla na różne sposoby. To, jakie się wybierze, zależy oczywiście od indywidualnych upodobań, nie zaszkodzi jednak od czasu do czasu przeprowadzić eksperyment i przetestować jakiś niestandardowy przepis. Choć niektóre mogą wyglądać dziwnie, zaskakująco często tak przygotowane mięso na grilla może zaskoczyć niezwykłym, oryginalnym smakiem.
Akcesoria i naczynia – rzecz niezbędna
Gdy mamy już grilla i mięso, nie można obejść się bez dodatkowych elementów. Akcesoria i naczynia posłużą do przygotowania mięsa i jego obróbki na grillu. Szpatułka do obracania mięsa, szczypce do węgla, a także widelec do zdejmowania potraw to rzeczy niezbędne do wygodnego grillowania. Jeśli potraw na grillu jest dużo, a goście nie nadążają z jedzeniem lub też chce odłożyć się już przygotowane potrawy, wówczas dobrze mieć pod ręką miski ceramiczne lub szklane. Posłużą one także do tego, aby trzymać w nich mięso na grilla przed umieszczeniem go na ruszcie. Dla osoby obsługującej grilla przyda się również fartuszek ochronny, który osłoni przed tłuszczem i żarem. Goście natomiast muszą mieć talerzyki i sztućce do jedzenia przygotowanych smakołyków – tu polecane są plastikowe.
Zarówno sam grill, jak i akcesoria i naczynia, miski, czy służący do rozpałki węgiel, nie są drogie. Można więc spokojnie zainwestować niewielkie pieniądze w spędzenie wielu miłych chwil na świeżym powietrzu i kosztując smakowite mięso. To dobry relaks i odpoczynek od codzienności.