Jakie mięsa wybrać na grilla?

Przez kilka miesięcy w roku Polska jest lekko zasnuta dymem snującym się nad ogródkami działkowymi. Rozpalamy grille i przygotowujemy smaczne potrawy, które lubią chyba wszyscy. Przy paleniskach czekają ryby, kiełbasa, chleb i mięso, bez którego nie wyobrażamy sobie letniej biesiady. Jakie mięso jest najlepsze na grilla?

Najlepsze mięso na grilla. Jak przygotować dobrą karkówkę?

Najlepszym mięsem na grilla jest karkówka bez kości, ale jeśli chcemy, by była pyszna, musimy dobrze ją przygotować. Wybierzmy dobrej jakości mięso i przygotujmy marynatę. Potrzebne będą: oliwa, miód, musztarda, sól, pieprz, zioła prowansalskie i czosnek. Umyte i oczyszczone mięso nacieramy marynatą i na kilka godzin wkładamy do lodówki. Teraz już wystarczy tylko upiec karkówkę na grillu, pilnując, by się nie przypaliła. W razie konieczności można ją polać odrobiną piwa, co poprawi jej smak.

Co podać na grilla? Mięso i inne smakołyki

Karkówka z grilla jest smacznym mięsem, ale jeszcze lepiej smakuje z dodatkami. Mięsne potrawy można urozmaicić, dodając do nich np. ser. Dobrej jakości kiełbasę zrobioną z mięsa wieprzowego trzeba ponacinać, a można także owinąć ją w boczek lub dodać do niej paprykę. Świetnie sprawdzi się mięso z kurczaka, które jest szybkie w przygotowaniu i bardzo dobrze komponuje się z wieloma marynatami. Do piwa najlepiej zrobić chrupiące skrzydełka, a szaszłyki z piersią na pewno będą smakowały amatorem lekkiego wina. Wegetarianie mogę rozkoszować się smakiem pieczonych warzyw z dodatkiem rozmaitych sosów przygotowanych na bazie oliwy lub roślinnego mleka.

W tym dziale  Czy istnieje coś takiego jak zdrowe słodycze i ciastka?

Jak urozmaicić potrawy z grilla? Co dodać do mięsa?

Potrawy z grilla będą pyszne, gdy doprawimy je świeżymi ziołami, a nie gotowymi mieszankami. Pamiętajmy, że tłuste i ciężkie mięso wymaga intensywnych przypraw, które nadadzą mu smak, ale są też korzystne dla naszego trawienia. Wiele gatunków mięsa lubi kwaśne środowisko, które wydobywa jego smak. Sprawdzą się: sok z cytryny, musztarda, ocet balsamiczny, jogurt czy nawet czerwone wino. Przygotujmy także różne sosy. Pamiętajmy o warzywach. Część z nich można również ułożyć na ruszcie, ale warto przygotować sałatki. Do mięsa świetnie pasuje surówka z pomidorów i ogórków z dodatkiem słonego sera lub gęstego jogurtu typu greckiego. Sprawdzi się także mieszanka sałat z pomidorami, kiełkami i lekkim serem. Do dań grillowanych lepiej nie podawać sałatek z ciężkimi sosami. Innym rozwiązaniem jest podawanie kiszonych warzyw, które wspaniale pasują do grillowanego mięsa.

Pyszne mięso z grilla zjadamy z apetytem. Zadbajmy o dodatki i świetną atmosferę, a letnie biesiadowanie na pewno będzie udane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *